Landgoed Kernhem

Landgoed Kernhem is een landgoed rondom Huis Kernhem in het noorden van Ede. Kenmerk van dit landgoed is zowel een Franse als een Engelse landschapsstijl met statige beukenlanen. Het landgoed gaat over in Edese bos en dit gebied is vooral wandelend goed te ontdekken.

Doolhoflaan
In de Doolhoflaan is een reservaat voor vleermuizen ingericht. De oude beuken uit 1735 worden zoveel mogelijk in stand gehouden. Zij vormen de verblijfplaats voor verschillende soorten vleermuizen.

Grafheuvel uit de bronstijd
Aan het eind van de Doolhoflaan ziet u een kleine grafheuvel die vermoedelijk dateert uit de bronstijd. Daarop is in de 18e eeuw een doolhof aangelegd voor vermaak van de bewoners van Kernhem. Dit doolhof zal in de nabije toekomst weer in oude stijl worden hersteld.

Landgoed ‘Kernhem’ behoort tot een van de oudste landgoederen van Nederland en werd voor het eerst vermeld in 1421. Vanaf 1426 was het landgoed, een gelders leen, opgedragen aan de Hertog van Gelre. Het oorspronkelijke kasteel was in de eerste plaats een verdedigingsvesting tegen de Stichtsen (Utrechtenaren), die in de 14e en 15e eeuw meerdere malen plunderend richting Ede trokken.

Rond 1690 verviel de militaire functie en veranderde het landgoed. In 1803 werd de vesting afgebroken. Op de oude fundamenten werd het huidige landhuis gebouwd en werden de grachten gedempt. In 1970 kwam het landgoed in handen van de gemeente Ede en is er een begin gemaakt aan het herstel van het landgoed en restauratie van het rijksmonument.

Legenden van Landgoed Kernhem

De Bloedsteen 
Het verhaal gaat dat er op het landgoed Kernhem een oude, heilige plaats is, nog uit de tijd van de Kelten: een krachtige plaats waar rituelen en inwijdingen uitgevoerd werden. In de omgeving liggen grafheuvels uit de Bronstijd, 1500 voor Christus. De Germanen aanbaden de zonnegod Kere; in het witgeklede priesters brachten offers op een stenen altaar. Men kent die als de 'Bloedsteen'. Het gerucht gaat, dat wanneer je hier 's nachts met volle maan een speld insteekt, er bloed uit de steen sijpelt. Bloed van de offers die gebracht werden. De Bloedsteen lag eerder op een grafheuvel. Daar is in 1735 een doolhof op aangelegd. 

De Witte Juffer van Kernhem
Het landhuis Kernhem is gebouwd in 1803 op de fundamenten van een oude burcht. Er zijn mensen die, in onze tijd, op het landgoed getuige zijn geweest van een schim, een jonge witte vrouw. Ooit werd ze stapelverliefd op een jonge ridder en wilde voor altijd bij hem zijn. Maar de jonge ridder was een flierefluiter, die op een dag met de boodschap: "Als ik terugkom gaan we trouwen! Nou, tot ziens!". De jonkvrouw dwaalde elke dag door de lanen van het landgoed, luisterend naar hoefgeluid en gehinnik, dan bonsde haar hart. Ze wachtte haar leven lang. En toen ze overleden was, spookte ze rond op het landgoed. En de mensen zagen haar, in mistbanken, tussen kleine heuvels in het bos. De witte juffer van Kernhem. 

Routes bij Landgoed Kernhem

Pannenkoeken eten bij Landgoed Kernhem

In het oude Koetshuis van Huis Kernhem vind je de pannenkoekenboerderij. Er is een uitgebreid pannenkoekenmenu en er zijn speelgelegenheden voor de kinderen. 

Lees meer
Pannenkoeken in Ede - BezoekEde

Bereikbaarheid Landgoed Kernhem

Met de auto
Parkeren kan bij Huis Kernhem aan de Kernhemseweg 7 in Ede.

Met het OV
Huis Kernhem is met het openbaar vervoer het beste bereiken met stadsbus 5 (De bus tussen Station Veenendaal-de Klomp en Station Ede-Wageningen). Uitstaphalte: N224/Veldhuizen, Ede. Ook mogelijk is stadsbus 1 en 2 met uitstaphalte Proosdijerveldweg. Vanaf daar is het nog 15 minuten lopen. Vanaf station Ede Centrum is de wandeling circa 18 minuten naar het landgoed.