LET OP
De erwten in dit recept moeten 20 uur weken. Dus zet de middag voor je ze wilt gebruiken al in het water.
Ingrediënten voor 4 persoon
Pompoenstamppot
- 1 kg aardappelen
- 1 pompoen
- 2 appels
- 100 ml melk
- 150 gram geraspte kaas
- boter
Uit eigen keukenkastje
- 2 tl gemalen komijn (djinten)
- 0,5 tl gemalen kaneel
- Zout en peper naar smaak
Falafel
- 100 gr. gedroogde dik trom erwten (ca. 300 gr geweekte) erwten
- Bloem of meel
Uit eigen keukenkastje
- Handje peterselie
- 1,5 tl. komijnpoeder
- 0,5 tl. chilipoeder of cayennepeper poeder
- Zout
- Boter
Bereiding
Pompoenstamppot
Verwarm de oven voor op 200 °C. Meng de pompoen en appel in een kom met de olie, komijn, peper en zout. Leg op een met bakpapier beklede bakplaat en zet ca. 20 min. in de oven.
Schil ondertussen de aardappelen en kook ze in water met zout in 20 min. gaar. Stamp fijn met de pureestamper. Verwarm de melk in een steelpan en voeg toe. Meng het pompoen-appelmengsel, de kaneel en kaas erdoor. Breng op smaak met peper en zout.
Falafel
Week als eerste 100 gram erwten minimaal 20 uur in een bak met ruim water. Lek hierna de erwten uit en hak ze fijn met een keukenmachine of staafmixer. Voeg vervolgens de knoflook, appelsap komijnpoeder, chilipoeder en peterselie toe. Breng het hierna op smaak met wat zout. Meng er met de keukenmachine of staafmixer een gladde massa van.
Het mengsel hoort een beetje plakkerig te zijn, maar mag niet uit elkaar vallen als je er een balletje van maakt. Voeg daarom een eetlepel bloem toe. Wanneer het nog te plakkerig is, voeg je weer een beetje bloem toe. Maak vervolgens je handen nat en vorm kleine balletjes van het mengsel. Laat de falafel minimaal een half uur opstijven in de koelkast. Bak de falafel hierna in een pan met boter goudbruin aan elke kant.