Tip: Als je met 2 personen bent kun je de overgebleven andijvie goed bewaren ingewikkeld in een natte theedoek in de groentela van de koelkast. Traditioneel werd andijvie vaak met karnemelk klaargemaakt.
Ingrediënten 4 personen
Andijviestamppot
- 1 kg. aardappelen
- 400 gr. andijvie (in dunne repen gesneden en gewassen)
- 1 scheutje melk of karnemelk
- Desgewenst een klontje boter
Uit eigen keukenkastje
Speklapjes
- 4 speklapjes
- Boter om in te bakken
Uit eigen keukenkastje
- Peper
- Zout
- Kerriepoeder
- Mosterd
Bereiding
Andijviestamppot
- Schil de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken. Kook ze afhankelijk van de grootte van de stukken in ca. 15 min. gaar. Laat de aardappels uitstomen, voeg de melk of karnemelk toe en stamp tot een dikke puree. Voeg peper, zout en nootmuskaat naar smaak toe. Maak de puree niet te dun, zeker niet als je de andijvie rauw door de puree mengt.
- Snijd de andijvie en was de andijvie bijvoorbeeld in een vergiet onder stromend water en laat goed uitlekken. Laat de andijvie even slinken in een grote pan en giet af. Meng de andijvie door de puree.
- De andijvie kun je ook rauw door de puree doen. Let in dat geval erop, dat er nog veel vocht uit de andijvie komt (voeg dus niet te veel (karnemelk)melk toe). Verwarm de stamppot goed.
Speklapjes
- Kruid de speklapjes met peper, zout en desgewenst kerriepoeder.
- Bak ze in 8-9 minuten in een beetje boter op tamelijk hoge temperatuur knapperig.
Serveren
Serveer de stamppot met de speklapjes en desgewenst wat mosterd en wat karnemelk.