Tip: Als je met 2 personen bent kun je de overgebleven andijvie goed bewaren ingewikkeld in een natte theedoek in de groentela van de koelkast. Traditioneel werd andijvie vaak met karnemelk klaargemaakt. Je kunt prima meer grauwe erwten in één keer klaarmaken en de gekookte erwten nog een aantal dagen in de koelkast bewaren voor gebruik in een andere maaltijd.
LET OP
De erwten in dit recept moeten 20 uur weken. Dus zet de middag voor je ze wilt gebruiken al in het water.
Ingrediënten voor 4 persoon
Andijviestamppot
- 1 kg. aardappelen
- 400 gr. andijvie (in dunne repen gesneden en gewassen)
- Melk en/of karnemelk
- Desgewenst een klontje boter
Uit eigen keukenkastje
Grauwe erwten
- 250 gr. gedroogde grauwe erwten of kapucijners
- 2 uien
Uit eigen keukenkastje
- 1 tl. sambal
- 1 tl. kerriepoeder
- Bouillonpoeder of deel van een bouillonblokje naar smaak
Bereiding
Andijviestamppot
- Schil de aardappelen en snijdt ze in gelijke stukken.
- Kook ze afhankelijk van de grootte van de stukken in ca. 15 min. gaar.
- Laat de aardappels uitstomen, voeg een scheutje melk of karnemelk toe en stamp tot een dikke puree. Voeg peper, zout en nootmuskaat naar smaak toe. Maak de puree niet te dun, zeker niet als je de andijvie rauw door de puree mengt.
- Snijdt intussen de andijvie en was de andijvie bijv. in een vergiet onder stromend water en laat goed uitlekken. Laat de andijvie even slinken in een grote pan en giet af. Meng de andijvie door de puree.
De andijvie kun je ook rauw door de puree doen. Let in dat geval erop, dat er nog veel vocht uit de andijvie komt en voeg dus niet te veel (karne)melk toe. Verwarm de stamppot goed.
Grauwe erwten
- Was de grauwe erwten (er kan zand in zitten) en week ze ten minste 24 uur in ruim water (ca. 3 keer zoveel als de erwten).
- Zet ze op met het weekwater (er moet ca. 5 cm. water boven de erwten staan) en kook ze in 1 1/2 tot 2 uur gaar (ze moeten van binnen zacht zijn). Voeg zout toe als de erwten bijna gaar zijn.
- Pel en snipper de uien. Verwarm de boter in en pan en bak de uien met de sambal en de kerrie.
- Schep de erwten uit het kooknat bij de uien en meng door elkaar.
Serveren
Doe de stamppot op een bord, leg de erwten er bovenop en voeg er desgewenst wat mosterd en karnemelk bij.