Ingrediënten voor 4 personen
- 2 uien
- 4 preien flinke
- 700 gr. aardappels
- 500 gr. rundergehakt
- 50 gr. geraspte kaas en broodkruim naar keuze
- Boter
Uit eigen keukenkastje
- Deel van een kruiden- of groentebouillonblokje of wat -poeder
- Klein scheutje azijn naar smaak
- Nootmuskaat
- Paprikapoeder en gedroogde oregano
- Zout en peper
Bereiding
Ovenschotel met prei, aardappel en gehakt
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Vet een ovenschaal in met boter.
- Schil de aardappels en snij ze in stukken.
- Kook de aardappels in ongeveer 15 min. gaar. Giet ze af en laat ze uitdampen. Voeg wat melk en eventueel een klontje boter toe, verwarm en stamp tot een gladde niet te dikke puree. Voeg nootmuskaat, peper en zout naar smaak toe.
- Snij de preien in (halve) ringen.
- Bak de preien in wat boter en voeg zout, of bouillonblokje, of -poeder en peper naar smaak toe en eventueel een klein scheutje azijn en/of water tot de prei in ca. 10 min. gaar is.
- Snipper de uien. Bak de uien glazig in een pan.
- Voeg de gehakt toe en zout, of bouillonblokje, of -poeder, peper en paprikapoeder. Bak onder voortdurend roeren de gehakt rul en gaar.
- Voeg wat water en bouillonblokje/-poeder toe tot er een dikke gehaksaus ontstaat. Kruid met oregano.
- Leg de prei op de bodem van de ovenschaal, daarop de gehaktsaus en dek af met de puree.
- Strooi broodkruim met wat kleine klontjes boter over de puree en/of zelf geraspte kaas erover.
- Zet in de oven tot de bovenkant in ca. 20 minuten goudbruin is.
Zelf broodkruim maken van oud brood
- Leg plakjes oud brood naast elkaar op een bakplaat in de oven (ca. 30 min. op 135 graden) of enkele minuten (begin met 2 minuten en dan steeds een minuut en steeds controleren of het brood al uitgedroogd is) in de magnetron en laat het uitdrogen.
- Breek het brood in kleinere stukken. Doe in een stevig zakje. Rol het brood met een deegroller tot broodkruim.
- Bewaar in een afgesloten bakje.
Serveren
Desgewenst kun je de schotel serveren met een salade naar keuze.