Tip: Start minimaal 3 uur voor je wilt eten met het marineren van de kip. Zet de kip ca. 45 min. voor je wilt eten in de oven. Als de kip in de oven zit kun je starten met het voorbereiden van de salade en snijdt je alle groenten. Maak daarna de quinoa-risotto en bak tenslotte de champignons.
Ingrediënten voor 4 personen
Kippenbouten met champignonsaus
- 4 kippenbouten
- 250 gr. champignons
- 2 el. honing
- Roomboter
- Bloem
- Melk
Uit eigen keukenkastje
- 3 tenen knoflook
- 2 el. grove mosterd
- Scheutje citroensap
- 100 ml. olijfolie
- Peper en zout
Quinoa-risotto met gemengde groenten
- 300 gr. quinoa
- 1-2 uien
- 2 uien
- 2 preien
- 2 winterwortels
- 60 gr. roomboer
- 75 gr. kaas (zelf raspen van stukje)
Uit eigen keukenkastje
- 900 ml. bouillon van groente of kruidenbouillonpoeder of -blokje
- 2 teentjes knoflook
- Chilipoeder naar smaak
Salade
- ½ krop eikenbladsla of bij de 1 p. box de helft van de veldsla.
Uit eigen keukenkastje
- Dressing naar eigen smaak, bijvoorbeeld:
- 1 deel balasmico azijn
- 3 delen olijfolie
- 1 tl. honing
- Bouillonpoeder of zout en peper naar smaak
- Desgewenst 1-2 tl. mosterd
Bereiding
Honing-mosterd marinade
- Pers als eerste de tenen knoflook boven de kom.
- Doe daar vervolgens ook de mosterd, citroensap, honing en olijfolie bij en meng dit even goed door.
- Breng op smaak met peper en zout.
- Leg de kip in de kom en zorg ervoor dat alles goed bedekt is met marinade. Dek de kom af.
- Laat de marinade voor minimaal 2 uur intrekken in de koelkast (een nachtje intrekken is zelfs nog lekkerder).
Kippenbouten met gebakken champignons
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Doe de kip in een ruime ovenschaal en zorg dat alle marinade op de kip eroverheen zit. Besprenkel optioneel nog even na met wat peper en zout.
- Bak de kip af in ongeveer 35-45 minuten,
- Draai de kippenpoten halverwege even om, zodat ze gelijkmatig bruin worden.
- Wordt je kip te snel bruin? Leg er dan wat aluminiumfolie overheen, zodat het niet verbrand.
- Snijd de champignons in doormidden of in vieren afhankelijk van de grootte
- Bak de champignons.
Quinoa groenten risotto
- Was de quinoa goed en laat uitlekken in een zeef.
- Snij de ui in kwart ringen, de prei in halve ringen en de wortel in kleine blokjes.
- Bak de ui in wat boter in een grote pan.
- Voeg als ze wat bruin geworden zijn de prei toe en bak even mee.
- Voeg tenslotte de wortel toe.
- Voeg de quinoa toe en bak deze even mee zodat die warm wordt.
- Schenk 200 ml. bouillon in de pan en laat deze al roerend verdampen.
- Schenk 700 ml. bouillon erbij en kook de quinoa zonder deksel op de pan in 15 min. gaar, roer af en toe. Voeg evt. meer bouillon toe wanneer de quinoa te droog wordt.
- Roer vlak voor het serveren de geraspte kaas door de quinoa. Breng op smaak met weinig zout en peper.
Salade
Afhankelijk van het aantal persoons box zit er eikenbladsla of veldsla in het pakket. Gebruik de helft van deze sla in dit recept.
- Was de sla en laat uitlekken in een vergiet.
- Maak intussen de dressing door de azijn, de olie, de bouillonpoeder, de honing en eventueel de mosterd te mengen en even op te kloppen.
- Giet vlak voor het opdienen over de sla en meng door elkaar.
Serveren
Serveer de kippenbouten met de gebakken champignons en de quinoa-risotto ernaast. Serveer de salade erbij.