Ingrediënten voor 4 personen
Quinoa champignon risotto
- 300 gr. quinoa
- 1-2 uien
- 400 g champignons
- 60 gr. roomboter
- 75 gr. kaas (zelf raspen van stukje)
Uit eigen keukenkastje
- 900 ml. bouillon van groente of kruidenbouillonpoeder of -blokje
- 2 teentjes knoflook
- Chilipoeder naar smaak
Salade
- ½ krop eikenbladsla of bij de 1 p. box de helft van de veldsla.
Uit eigen keukenkastje
- Dressing naar eigen smaak, bijv.:
- 1 deel balasmico azijn
- 3 delen olijfolie
- 1 tl. honing
- Bouillonpoeder of zout en peper naar smaak
- desgewenst 1-2 tl. mosterd
Gemengde groente
Bijvoorbeeld:
- 2 uien
- 2 preien
- 2 winterwortels
- Boter om in te bakken
Uit eigen keukenkastje
- Zout/bouillonpoeder en peper
Bereiding
Start met het voorbereiden van de salade en de dressing en snijdt dan alle groenten. Maak de quinoa-risotto tegelijk met de gestoofde groenten.
Salade
Afhankelijk van het aantal persoons box zit er eikenbladsla of veldsla in het pakket. Gebruik de helft van deze sla in dit recept.
- Was de sla en laat uitlekken in een vergiet.
- Maak intussen de dressing door de azijn, de olie, de bouillonpoeder, de honing en eventueel de mosterd te mengen en even op te kloppen.
- Giet vlak voor het opdienen over de sla en meng door elkaar.
Quinoa champignon risotto
- Was de quinoa goed en laat uitlekken in een zeef.
- Snijd ongeveer de een derde (125 gr.) van de champignons in kleine stukjes,
- Halveer de rest of snijd grotere in vieren.
- Bak de ui, knoflook, chilipeper en fijngesneden champignons zachtjes (5 min. op matig vuur in boter in een grote pan).
- Voeg de quinoa toe en bak deze even mee zodat die warm wordt.
- Schenk 200 ml. bouillon in de pan en laat deze al roerend verdampen.
- Schenk 700 ml. bouillon erbij en kook de quinoa zonder deksel op de pan in 15 min. gaar, roer af en toe. Voeg evt. meer bouillon toe wanneer de quinoa te droog wordt.
- Verhit de boter in een koekenpan, bak de champignonhelften en -kwarten ca.3 min. en breng op smaak met zout en peper.
- Roer vlak voor het serveren de geraspte kaas door de quinoa. Breng op smaak met weinig zout en peper.
Gemengde groente
- Snij de ui in kwart ringen, de prei in halve ringen en de wortel in kleine blokjes.
- Bak de ui in wat boter in een pan. Voeg als ze wat bruin geworden zijn de prei toe en bak even mee.
- Voeg tenslotte de wortel toe en wat water, peper en zout en laat stoven tot het gaar is.
Serveren
Serveer de quinoa-risotto met de gebakken champignons en de extra geraspte kaas erop. Geef de gemengde groenten en de salade erbij.