Ingrediënten voor 4 personen
- 4 flinke preien
- 700 gram aardappels
- 250 gram crème fraîche
- 50 gram geraspte kaas
- Boter
Uit eigen keukenkastje
- 1 kruiden- of groentebouillonblokje of poeder
- Gedroogde tijm naar smaak
- Klein scheutje azijn naar smaak
- Zout en peper
Bereiding
Ovenschotel met prei en aardappel
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Vet een ovenschaal in met boter.
- Schil de aardappels en snij ze in schijfjes.
- Kook de aardappels, met 3/4 van de bouillonblokje of -poeder in ongeveer 8 min. bijna gaar.
- Snij de preien in (halve) ringen.
- Bak de preien in wat boter en voeg tijm en zout en peper naar smaak toe en eventueel een klein scheutje azijn.
- Meng in een steelpan de crème fraîche met 125 ml. water en de rest van het bouillonblokje of -poeder en breng op smaak met tijm, peper en eventueel zout
- Leg een laagje prei in de ovenschaal en daarop een laagje aardappelschijfjes en herhaal tot prei en aardappels op zijn. Eindig met aardappelschijfjes.
- Giet de saus uit het steelpannetje over de prei en aardappels in de ovenschotel en strooi er een beetje geraspte kaas overheen
- Bak in de oven in ca. 20 minuten goudbruin.
Serveren
Desgewenst kun je de schotel serveren met een salade naar keuze.