Tip
Kijk ook op de folder in de krat voor wetenswaardigheden en de bereiding van het haantje.
LET OP!
Haantje 24 uur van tevoren laten ontdooien in de koelkast.
Ingrediënten 4 personen
- 1 haantje
- 4 uien
- 6 aardappels
- Boter
Uit eigen keukenkastje
- Handje verse gehakte of 1 el. gedroogde kruiden (bv. salie, en/of tijm, en/of rozemarijn) naar smaak
- Peper en zout
Appelmoes
- 4 moesappels
- 40 gr. suiker
- 50 ml. water
- Snufje kaneel
Koolsla met yoghurt dressing
- 1 halve savooien kool
- 100 ml yoghurt
- 1 el. honing
- een beetje gehakte peterselie
Uit eigen keukenkastje
- Citroensap naar smaak
- 2 tl. grove mosterd
- Peper en zout
Bereiding
- Pel de uien en snij de uien doormidden.
- Schil en snijd de aardappels in 4-en (in de lengte doormidden en snijdt de helften nog een keer doormidden), even wassen en droogdeppen.
- Hak de verse salie
- Vet ovenschaal in met boter
- Smeer de haan in met een mengsel van gesmolten boter, peper en zout
- Doe desgewenst wat verse of eventueel gedroogde kruiden onder het vel en tussen de poten van de haan.
- Leg de haan met het borstbeen naar onder en vleugels over de filet gevouwen in de ovenschaal en leg de aardappel en uien parten er omheen.
- Strooi zout en peper over het geheel en nog wat van de kruiden.
- Leg verspreid over de hele ovenschaal kleine klontjes boter bovenop de aardappels, uien en de haan.
- Bak de haan in 45-60 minuten op 180-200 graden. De tijd hangt af van grootte de haan en grootte en type oven. (zie in het kader de richtlijnen voor de oventijden ).
- Draai de haan na ca 30-45 minuten om. Schep dan ook de aardappels en de uien om en bedruip met het braadvocht.
- Check vanaf 30-45 minuten regelmatig of haan en aardappels gaar zijn en bruin.
Appelmoes
- Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd de appels in blokjes
- Doe ze in een pan met de suiker, kaneel en het water
- Breng het aan de kook en laat het 10 minuten op laag vuur koken
- Roer af en toe door
- Haal de appelmoes van het vuur als de appels goed zacht zijn
- Maak de appelmoes glad met een staafmixer (let op voor hete spetters appel). Hou je van een grovere appelmoes, dan kun je met een pureestamper of vork de appels prakken.
- Warm of koud te eten
Koolsla
- Verwijder zo nodig de buitenste bladeren.
- Snijd de kool in zo dun mogelijke reepjes.
- Maak de dressing door de yoghurt met de citroensap, de peterselie, de mosterd, de honing, zout en peper te mengen. Proef en voeg naar smaak nog meer van de ingrediënten toe.
- Schep de dressing door de kool.
- Je kunt de kool meteen opdienen. Je kunt de sla ook een paar uur of een dag van tevoren klaarmaken en afgedekt in de koelkast bewaren tot gebruik. De kool wordt dan wat zachter.
Serveren
Verdeel de kip en de aardappelparten en uien over de borden. Geef de appelmoes (koud of lauwwarm) en koolsla er apart bij.