Ingrediënten voor 4 personen
Bonen-nuggets met gebakken aardappels appelmoes en koolsla
- Bonen-nuggets
- 2 kleine uien
- 375 gr. gedroogde bruine bonen [of ca. 600 gr. gekookte bruine bonen(uitgelekt)]
- 100 g havermout
- Peterselie naar smaak
Uit eigen keukenkastje
- 200 g eigen gemaakte panko van oud brood [of 100gr. panko (wat grover paneelmeel) en 100gr. verkruimelde cornflakes]
- 2 tenen knoflook
- 4 tl. paprikapoeder
- Komijnpoeder naar smaak
Gebakken aardappels
- Ca. 750 gram aardappels
- Ruim boter om in te bakken
Appelmoes
- 4 moesappels
- 40 gr. suiker
- 50 ml. water
- Snufje kaneel
Koolsla met yoghurt dressing
- 1 halve savooien kool
- 100 ml yoghurt
- 1 el. honing
- Wat gehakte peterselie
Uit eigen keukenkastje
- Citroensap naar smaak
- 2 tl. grove mosterd
- Peper en zout
Bereiding
LET OP!
Gedroogde bruine bonen moeten 8-10 uur weken voor je ze kunt koken. Zet voor je naar bed gaat de bonen in de week. Het koken duurt ca. 1 uur. Dus hou daar rekening mee in de planning.
TIP
Ben je met 1 of 2 personen, kook dan de hele zak bruine bonen in 1 keer. Laat ze na het koken goed afkoelen en bewaar ze in het kookvocht ca. 3 dagen in de koelkast of doe ze in de vriezer. Lekker makkelijk voor een bonenschotel, een wrap of bonensoep later.
Gedroogde bruine bonen koken
Wassen
- Voor het bereiden van gedroogde bruine bonen was je ze eerst goed, liefst meerdere malen.
Weken
- Daarna zet je de bonen met koud water in de week voor 8-10 uur, gebruik 4 keer zoveel water als de hoeveelheid bonen om in te weken. Het weken is nodig, omdat je hiermee de kooktijd verkort en ze krijgen een romigere smaak en een zachtere structuur.
Koken
- Omdat peulvruchten, dus ook bruine bonen, een natuurproduct zijn, is het belangrijk om ze tijdens het koken af en toe de controleren op de gaarheid en bite. Afhankelijk van het seizoen kan de kooktijd nog wel eens variëren. Tussen de 50 en 60 minuten zou voldoende zijn. Heb je voorkeur voor een bite dan kook je ze iets korter, wil je graag zachte bonen dan kook je ze iets langer. Gebruik ca. 3 x zoveel water als de bonen om te koken. Tijdens het koken ontstaat ook eiwitschuim, dit moet je even afschuimen.
Zelf Panko maken van oud brood
- Verwarm de oven voor op 140°C.
- Snij de korsten van het brood en gebruik alleen de binnenkant.
- Snij het brood in grote stukken, zodat ze gemakkelijk in je foodprocessor of hakmolen passen.
- Maal ze vervolgens tot grove korrels. Het kan het brood ook met je handen verkruimelen. Pas dan echter wel op dat je het brood niet platdrukt!
- Spreid de kruimels gelijkmatig uit op een bakplaat en zet ze ongeveer 8 minuten in de oven.
- Roer halverwege de baktijd de kruimels om.
- Hou de kruimels goed in de gaten! Het is namelijk de bedoeling dat ze uitdrogen, zonder ze te bakken of bruin te laten worden.
- Laat je panko paneermeel afkoelen en bewaar het in een luchtdicht doosje.
- Je kunt de panko ook in de vriezer bewaren en dan blijft het heel lang goed. Ontdooien kost maar een paar minuten.
Bonen-nuggets
- Week en kook de bruine bonen zoals boven beschreven.
- Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een ovenplaat met bakpapier.
- Snijd de ui heel fijn of rasp de ui en pel en pers de knoflook.
- Hou je niet zo van rauwe ui: bak de ui dan even aan in een koekenpan, samen met de geperste knoflook
- Doe de ui en knoflook in een keukenmachine, samen met de bonen, het paprikapoeder, de peterselie, het komijnpoeder en de havermout.
- Mix tot een glad mengsel.
- Maak nuggets van het bonenmengsel en haal deze door de (zelfgemaakte) paneermeel, of mengsel van panko en fijngemaakte cornflakes.
- Leg de nuggets op de ovenplaat en bak ze in circa 20 minuten knapperig en goudbruin.
Appelmoes
- Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd de appels in blokjes
- Doe ze in een pan met de suiker, kaneel en het water
- Breng het aan de kook en laat het 10 minuten op laag vuur koken
- Roer af en toe door
- Haal de appelmoes van het vuur als de appels goed zacht zijn
- Maak de appelmoes glad met een staafmixer (let op voor hete spetters appel). Hou je van een grovere appelmoes, dan kun je met een pureestamper of vork de appels prakken.
- Warm of koud te eten.
Gebakken aardappels
- Schil de aardappelen en snijd ze in partjes (of blokjes, wat jij het lekkerste vindt).
- Kook de aardappelen in ruim water (ze mogen onder staan) en kook ze maximaal 8 minuten voor. Zorg ervoor dat de aardappeltjes nog niet helemaal gaar zijn.
- Giet ze af en laat even uitstomen.
- Verwarm boter in een grote koekenpan tot het licht bruin kleurt.
- Verdeel de aardappeltjes in de pan en breng op smaak met paprikapoeder, peper en zout.
- Bak de aardappeltjes rondom en zet het vuur hierna hoger.
- Bak de aardappeltjes zo nog aan alle kanten zodat er een laagje/klein korstje rond de aardappeltjes ontstaat.
Koolsla
- Verwijder zo nodig de buitenste bladeren.
- Snijd de kool in zo dun mogelijke reepjes.
- Maak de dressing door de yoghurt te mengen met de citroensap, de peterselie, de mosterd, de honing, zout en peper. Proef en voeg naar smaak nog meer van de ingrediënten toe.
- Schep de dressing door de kool.
- Je kunt de kool meteen opdienen.
- Je kunt de sla ook een paar uur of een dag van tevoren klaarmaken en afgedekt in de koelkast bewaren tot gebruik. De kool wordt dan wat zachter.
Serveren
Verdeel de kip en de aardappelparten en uien over de borden. Geef de appelmoes (koud of lauwwarm) en koolsla er apart bij.