Dit recept is zowel voor de vegetarische als de flexbox geschikt.
Ingrediënten voor 4 personen
Pizzadeeg
- 450-500 gr. speltbloem (wit) of speltmeel (volkoren), of half om half
- 250-275 ml lauwwarm water
Uit eigen keukenkastje
- 7 gram droge gist of 16 gr. bakpoeder
- 1 tl. suiker
- 40-50 ml olijfolie
- 1 tl. zout
Pizzabeleg
- Tomatensaus
- Paprika
- Champignons
- Uien
- Geraspte kaas met kruiden.
- Milligreens radijs
Uit eigen keukenkastje
- 2 teentjes knoflook
- Gedroogde oregano
Bereiding
Pizzadeeg met gist
- Doe de bloem of het meel in een grote kom of op het werkblad. Maak een kuiltje in het midden.
- Mix de gist, de olijfolie, suiker en het lauwwarme water door elkaar en laat een paar minuten staan.
- Giet beetje bij beetje dit mengsel in het kuiltje in de bloem/het meel en werk het er met een vork doorheen. Als dat niet meer lukt ga je verder met je handen.
- Kneed ca. 8 minuten tot een glad en soepel deeg ontstaat. Is het te plakkerig voeg je nog wat bloem toe. Is het te droog en stug dan voeg je nog wat water toe.
- Maak een bal van het deeg.
- Doe wat bloem in de kom en dan de deegbol strooi wat bloem over de bol.
- Dek af met een vochtige theedoek en laat ca. 60 minuten rijzen op een warme plaats.
Pizzadeeg zonder gist
- Doe de bloem of het meel in een grote kom. of op het werkblad en meng er de bakpoeder, zout goed doorheen. Maak een kuiltje in het midden.
- Giet de olijfolie en het lauwwarme water beetje bij beetje bij de bloem/het meel en werk het er met een vork doorheen. Als dat niet meer lukt ga je verder met je handen
- Kneed ca. 8 minuten tot een glad en soepel deeg ontstaat. Is het te plakkerig voeg je nog wat bloem toe. Is het te droog en stug dan voeg je nog wat water toe.
- Maak een bal van het deeg.
- Doe wat bloem in de kom en dan de deegbol strooi en dek af met een natte theedoek en laat het deeg een kwartier tot een half uur rusten.
Pizza beleggen en bakken
- Verwarm de oven voor op 220 graden.
- Snijd de paprika in repen, de champignons in plakjes, de uien in halve ringen.
- Meng in een kom wat tomatensaus, geperste knoflooktenen en gedroogde oregano door elkaar.
- Haal het gerezen deeg uit de kom en kneed nog even door elkaar.
- Verdeel het deeg in 4 gelijke delen (ca. 250 gram. per bol) en rol uit in langgerekte pizza’s, zodat er twee op 1 bakblik passen en je er 4 tegelijk kunt bakken op twee bakplaten.
- Smeer het deeg er mee in tot ca. 2-3 cm uit de randen.
- Beleg met de gesneden uien, paprika en champignons.
- Vouw de deegranden eventueel naar binnen, zodat de pizza’s makkelijker naast elkaar passen.
- Strooi er de geraspte kruidenkaas over.
- Schuif de pizza’s in de oven en bak in ca. 20 min. gaar en bruin. Even goed in de gaten houden en in elk geval checken na 15 min.
Serveren
Geef iedereen zijn of haar eigen pizza.
Tip
Je kunt de pizza’s ook beleggen met verschillende ingrediënten, al naar gelang wat iedereen lekker vindt, en wat er nog in de koelkast is. Restjes courgette, of vleeswaren bijvoorbeeld.