TIP: Bewaar de rest van de rode kool in de koelkast voor een ander moment in de week bijvoorbeeld als rodekoolsla. Voor de één- en tweepersoons huishoudens: rodekool kun je nog wel 2 of 3 weken later gebruiken.
Ingrediënten voor 4 personen
Hachee
- 400 gr. kalfspoulet (in stukjes gesneden kalfsstoofvlees)
- 4 uien
- 1-2 el. azijn
- Bloem
- Appelstroop
Uit eigen keukenkastje
- 2 laurierblaadjes
- 4 kruidnagels of 0,25-0,5 tl. kruidnagelpoeder
- Zout en peper
Rodekool
- 1 rodekool
- 1 ui
- 4 appels
- Appelstroop
Uit eigen keukenkastje
- 2 laurierblaadjes
- 1 el. azijn
- 1 tl. kaneelpoeder
- Zout
Puree
- 800 gr. aardappels
- Melk
- Boter
Uit eigen keukenkastje
- Peper, zout, nootmuskaat naar smaak
Bereiding
Hachee
- Pel de uien.
- Snijd 3 uien snijdt in kwart ringen. Halveer de 4de ui.
- Prik op de beide halve uien met de kruidnagels een laurierblad vast.
- Gebruik je kruidnagelpoeder, dan doe je de laurier los in de pan en haal je ze vlak voor het serveren eruit. In dat geval snij je ook de 4de ui in kwartringen.
- Pel en hak de knoflook.
- Breng de vleesblokjes op smaak met zout en peper.
- Hussel de vleesblokjes door de bloem.
- Verwarm een braadpan en verhit de boter. Voeg de blokjes vlees toe en bak het vlees rondom bruin.
- Voeg de uien toe en bak tot ze wat bruin kleuren.
- Voeg de knoflook toe en bak kort mee.
- Voeg wat bloem toe.
- Doe er beetje bij beetje bier en een halve liter water, de azijn en daarna de groente- of kruidenbouillonpoeder/-blokje toe. In de plaats van bier kun je ook 0,8 liter water extra toevoegen.
- Voeg de halve uien met de laurierblaadjes en kruidnagels toe. Of doe de laurierblaadjes en kruidnagel erbij.
- Haal het deksel dan van de pan, zodat de saus van de hachee wat kan indampen.
- Roer wat appelstroop door de saus.
- Verwijder (indien van toepassing) de halve uien met laurierblaadjes en kruidnagels. Breng de hachee op smaak met peper.
Rode kool
- Halveer de rode kool en verwijder de stronk. Snijd de kool zo fijn mogelijk.
- Schil en rasp 2 appels fijn tot het klokhuis of snijd in stukjes. Snijd de andere 2 in blokjes.
- Pel de (rode) ui en snipper fijn.
- Breng de rode kool met een bodempje water, de geraspte appel, de ui en kaneelpoeder, peper en zout aan de kook in een pan.
- Leg de deksel op de pan en stoof de rode kool in ca. 25 minuten gaar. Voeg eventueel ca. 7 minuten voor het einde van de kooktijd de stukjes appel toe en kook even mee.
- Breng op smaak met appelstroop.
Puree
- Breng een pan met water (en zout) aan de kook voor de aardappels.
- Schil de aardappels en snijd ze in vieren. Kook de aardappels in circa 20 minuten gaar.
- Stoom de aardappels droog, stamp ze fijn, voeg een scheut melk toe tot de gewenste dikte van de puree en eventueel wat boter, peper, nootmuskaat en zout naar smaak.
Serveren
Verdeel de rodekool, pree en hachee over de borden. Eet smakelijk!