TIP: Maak twee keer zoveel pompoensoep als in dit recept en eet de tweede keer de pompoensoep met de pie in het pakket.
Nog een leuke tip voor Halloween (31 oktober) voor de flextariërs. Maak gehaktballetjes voor in de soep. Doorprik ze vlak voor je ze n de soep doet met stukjes spaghetti die er een eindje uitsteken. Bij het koken worden die stukjes dus slap en dan is het net of er spinnetjes met witte pootjes in de soep zitten.
Dit hebben we nog niet uitgeprobeerd, maar misschien kunnen de vegetariërs dit effect proberen te bereiken door wat lupine boontjes door te prikken met bijvoorbeeld 3 stukken spaghetti (één kant in en andere kant uit) en die in de soep doen. Heb je dit geprobeerd? Laat ons dan weten of dat werkt!.
Ingrediënten voor 4 personen
Pompoensoep
- 600 gr. pompoen (in blokjes, zonder schil/zaadjes)
- 1 ui (fijngesneden)
- 1 wortel (geschild, in blokjes)
- 2 aardappelen (geschild, in blokjes)
- 100 ml. volle melk
- boter
Uit eigen keukenkastje
- 2 liter water
- 3 groente-bouillonblokjes
- Peper en zout
Gehakt of lupine boontjes “spinnen”
- 250 gr. rundergehakt
- 1 ei
Uit eigen keukenkastje
- (Eigen gemaakte) paneermeel
- Nootmuskaat
- Peper en zout
Lupine humus
- Ca. ¾ potje lupine bonen (houd ca. 12 bonen apart voor de “spinnen”)
- 2 tenen knoflook
- 3 el. water
Uit eigen keukenkastje
- 2 tenen knoflook
- 2 el. tahin of pindakaas
- 3 el. citroensap
- 1 tl. komijnpoeder
- 2 tl. paprikapoeder
- 2 tenen knoflook
- Zout en peper naar smaak
- Olijfolie naar smaak
Bereiding
Pompoensoep
Verwarm de boter in een soeppan en fruit hierin de ui. Voeg de wortel, de aardappelen en de pompoen toe en fruit alles nog even mee. Doe er het water en de bouillonblokjes bij en breng aan de kook. Laat 20 minuutjes doorkoken en mix de soep. Doe er de melk bij, breng op smaak met peper en zout.
Spinnen van gehakt of lupine boontjes
- Maak de spinnen van gehakt of van lupine boontjes (voor de vegetariërs).
- Ca. 12 lupine boontjes doorsteken met 1/3 spaghetti “strengen”.
- Kruid het gehakt met peper, zout en wat nootmuskaat. Kneed er een eitje en wat paneermeel door, zo blijft het gehakt goed samen.
- Rol er balletjes van. Maak je handen nat voor je de balletjes rolt: zo blijft het gehakt minder aan je handen plakken en maak je mooie, gladde balletjes.
- Mix eerst je soep, doe dan de balletjes in de soep en laat ze enkele minuten koken. Ze zijn gaar als ze komen bovendrijven. Belangrijk: roer niet in de soep terwijl de balletjes nog niet gaar zijn! Je zult ze dan kapot roeren.
Lupine humus
- Laat de lupine bonen uitlekken. Pel de knoflook.
- Voeg alle ingrediënten behalve de olijfolie toe aan een foodprocessor of mix alles met een staafmixer tot een gladde pasta. Voeg eventueel nog wat water toe om makkelijker te pureren.
- Garneer de lupine humus met extra paprikapoeder en druppel wat olijfolie erover.
Serveren
Serveer de soep met de “spinnen” in een soepkom of -bord. Eet er brood met lupine humus bij.