LET OP: De kapucijners moeten een dag van tevoren te weken worden gezet.
TIP: Maak de dubbele hoeveelheid kapucijners klaar en bewaar de helft voor in een recept van de volgende week. Bewaar de rest van de rode kool in de koelkast voor een ander moment in de week bijvoorbeeld als rodekoolsla. Voor de één- en tweepersoons huishoudens: rodekool kun je nog wel 2 of 3 weken later gebruiken.
Ingrediënten voor 4 personen
Kapucijners
- 150 gr. gedroogde kapucijners (250-300 gram gekookte)
- 3 uien
Uit eigen keukenkastje
- 1 tl. nootmuskaat
- 1 tl. mosterdzaadpoeder
- ½ tl. kruidnagelpoeder
- Kruiden- of groentebouillon poeder of een deel van een blokje naar smaak
- Peper naar smaak
Rodekool stoven
- 0,5 rodekool (1 rode kool in het pakket is 2 kg.)
- 1 ui
- 4 appels
- Appelstroop
Uit eigen keukenkastje
- 2 laurierblaadjes
- 2 el. azijn
- 1 tl. kaneelpoeder
- Maizena
- Zout
Puree
- 1 kg. aardappels en/of zoete aardappels, of half om half
- Melk
- Boter
- 2 appels
Uit eigen keukenkastje
- Peper, zout, nootmuskaat naar smaak
Bereiding
Verwarm de oven alvast voor op 200 graden.
Kapucijners met uien
- Was de kapucijners (er kan zand aan zitten). Zet ze een nacht met ca. drie keer zoveel water in een pan te weken.
- Giet het weekwater eraf en voeg opnieuw water toe, zo dat er boven de kapucijners ca. 5 cm. water staat. Breng aan de kook en laat in ca. 50 min. tot 60 min. zachtjes gaarkoken. De kapucijners moeten van binnen zacht zijn. Giet overtollig vocht af. Voeg wat zout of bouillonpoeder naar smaak toe.
- Snipper de uien en bak in wat boter tot ze glazig zijn. Breng op smaak met de peper, nootmuskaat, mosterdzaadpoeder en kruidnagelpoeder.
- Meng kapucijners door de uien.
- Bewaar dit mengsel.
Rodekool stoven
- Halveer de rode kool en verwijder de stronk. Snijd de kool zo fijn mogelijk. Bewaar de andere helft van de kool in de koelkast voor gebruik op een andere dag en/of week.
- Pel de (rode) ui en snipper fijn.
- Schil 4 appels en snijd ze in blokjes.
- Breng de rode kool met een bodempje water, de helft van de appel, de ui en kaneelpoeder, kruidnagels/kruidnagelpoeder, de azijn, peper en zout aan de kook in een pan.
- Leg de deksel op de pan en stoof de rode kool in ca. 25 minuten gaar. Voeg ca. 7 minuten voor het einde van de kooktijd de rest van de stukjes appel toe en kook even mee. Giet deel van het kookvocht af.
- Breng op smaak met nog wat azijn en appelstroop.
- Maak met een klein beetje water een papje van de maïzena en voeg dat beetje bij beetje aan de rodekool toe om de rest van het kookvocht wat te binden.
Puree maken
- Breng een pan met water (en zout) aan de kook voor de (zoete)aardappels.
- Schil de (zoete)aardappels en snijd ze in vieren. Kook ze in circa 20 minuten gaar.
- Stoom de (zoete)aardappels droog, stamp ze fijn, voeg een scheut melk toe tot de gewenste dikte van de puree en eventueel wat boter, peper, nootmuskaat en zout naar smaak.
- Schil de 2 appels, haal met een appelboor het klokhuis eruit. Snijdt de appels in plakjes.
Opbouwen van de ovenschotel
- Doe eerst de rode kool in de ovenschaal, dan het uien kapucijners mengsel, daarna de aardappelpuree.
- Leg de schijfjes appel op de puree.
- Zet de schotel ca. 30 minuten in de oven.
Serveren
Zet de ovenschotel op tafel en schep op de borden. Eet smakelijk!