TIP: De mensen met een vegetarisch pakket kunnen de kapucijner gebruiken, die vorige week al gekookt zijn. Voor de 1p. flex moeten ze zeker nog gekookt worden. In de 2 of meer personen flex-krat zitten bruine bonen. Je kunt er ook het bok-worstje bij eten. Deze kun je bakken zoals verse worst/saucijs. Met knolselderij kun je heel lekkere dingen maken, zoals als je shoarma klaarmaakt, in de soep, of poffen. Kijk internet voor lekkere recepten. Als de bruine bonen of kapucijners nog gekookt moeten worden hou er dan rekening mee dat ze een nacht van tevoren te weken moeten worden gezet.
Ingrediënten voor 4 personen
Vier groenten stamppot
- 1 kg. aardappels
- 250 gr. prei (ca. 1 prei)
- 250 gr. winterwortel
- 250 gr. knolselderij
- 150 gr. gedroogde kapucijners (alle vega’s en de 1 persoons flex) of 150 gr. bruine bonen (rest flex)
- Boter
Uit eigen keukenkastje
- Nootmuskaat
- Peper en zout
Bruine bonen of (gekookte) kapucijners
- Ca. 150 gr. gedroogde of ca. 300 gr. gekookte kapucijners/bruine bonen
Uit eigen keukenkastje
Bereiding
Koken van gedroogde bruine bonen of kapucijners
- Voor het bereiden van gedroogde bruine bonen of kapucijners was je ze eerst goed, liefst meerdere malen.
- Daarna zet je de bonen met koud water in de week voor 8-10 uur, gebruik 4 keer zoveel water als de hoeveelheid bonen om in te weken. Het weken is nodig, omdat je hiermee de kooktijd verkort en ze krijgen een romigere smaak en een zachtere structuur.
- Omdat peulvruchten, dus ook gedroogde bruine bonen of kapucijners, een natuurproduct zijn, is het belangrijk om ze tijdens het koken af en toe de controleren op de gaarheid en bite. Afhankelijk van het seizoen kan de kooktijd nog wel eens variëren. Tussen de 50 en 60 minuten zou voldoende zijn. Heb je voorkeur voor een bite dan kook je ze iets korter, wil je graag zachte bonen dan kook je ze iets langer. Gebruik ca. 3 x zoveel water als de bonen om te koken. Tijdens het koken ontstaat ook eiwitschuim, dit moet je even afschuimen.
- De gedroogde bruine bonen of kapucijners moeten van binnen zacht zijn. Giet overtollig vocht af. Voeg wat zout of bouillonpoeder naar smaak toe.
Vier groenten stamppot
- Kook de aardappelen in ca. 20 min. gaar.
- Laat ze uitstomen, doe er een scheut melk bij. Stamp tot een smeuïge puree.
- Snijd de knolselderij, de winterwortel in bokjes.
- Snijd de prei In stukjes van ca. 0,5 cm.
- Doe olie in een wokpan of hapjespan en roerbak ze tot ze gaar zijn.
- Doe de groeneten en gekookte kapucijners of bruine bonen bij de puree en stamp of meng ze erdoor.
- Breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout.
Serveren
Verdeel de stamppot over de borden en eet smakelijk! De flextariërs kunnen ervoor kiezen de peulvruchten weg te laten en daarvoor in de plaats de bokworstjes te bakken en erbij te serveren.