1940 - 1945: Café de Waldhoorn in oorlogstijd
De eerste oorlogsjaren verlopen relatief rustig in Otterlo. Er zijn Duitsers bij het dorp gelegerd, maar de spanning loopt pas op als er razzia’s worden gehouden. Doel is paarden en fietsen te vorderen, maar ook om mensen te arresteren die nodig zijn om de Duitsers te ondersteunen bij het bouwen van verdedigingswerken of om mee te werken in de voedselvoorziening.
Met de invasie in Normandië op 6 juni 1944, begint de bevrijding van Europa. Begin september wordt in razendsnel tempo het grootste deel van Frankrijk en België bevrijd. Op zondag 17 september 1944 proberen de geallieerden vanuit België met een opmars via Nederland - Operatie Market Garden - een snel einde aan de oorlog te maken.
Als onderdeel van dit grote plan moeten bij Arnhem de bruggen over de Rijn veroverd worden door luchtlandingseenheden. Deze ‘Slag om Arnhem’ mislukt. De geallieerden komen niet verder dan de Betuwe, de Rijn wordt frontlijn.
Op 23 maart 1945 steken de geallieerden vanuit Nijmegen bij Wesel de Rijn over. Daarmee begint het laatste deel van de bevrijding van Europa. De Canadezen gaan naar het noorden en bevrijden in maart en april delen van Duitsland en het oosten en noorden van Nederland. In de nacht van 12 op 13 april steekt de Britse 49e Infanterie Divisie ‘Polar Bears’ vanuit de Achterhoek bij Westervoort de IJssel over en bevrijdt in de dagen daarna Arnhem.
Op 15 april 1945 begint de 5e Canadese Tank Divisie vanuit Arnhem de operatie ‘Dutch Cleanser’. De bedoeling is om via Otterlo, Barneveld en Putten heel snel door te stoten naar Harderwijk. Hiermee worden de Duitse troepen op de Veluwe omsingeld, omdat een andere Canadese divisie bij Deventer de IJssel is overgestoken en optrekt naar Apeldoorn.
Op 15 april 1945 staat pal naast de Waldhoorn, in de Dorpsstraat, een Duits 88 mm kanon opgesteld met de loop richting boerderij De Houtkamp. Dit gevreesde wapen bestrijkt daarmee de gehele Dorpsstraat. De eerste Canadese tank die binnenrijdt, wordt onder vuur genomen, drie Canadezen laten het leven. De tankcommandant kruipt, zeer zwaargewond, uit de brandende tank ‘Algiers III’ in de greppel naast de weg. Hij overlijdt twee dagen later. De Waldhoorn raakt bij de bevrijding zwaar beschadigd.
Zo begint de bevrijding van Otterlo…
Wil je dit verhaal beleven op zijn oorspronkelijke locatie? Bezoek dan het informatiepaneel bij de Waldhoorn, hoek Edeseweg/Arnhemsweg/ Mosselsepad.
Heden: Café de Waldhoorn
De Waldhoorn in Otterlo ligt op een steenworp afstand van Nationaal Park De Hoge Veluwe. Al ruim 200 jaar is De Waldhoorn een gastvrije boerderij. Wat begon als pleisterplaats voor doortrekkende reizigers ontwikkelde zich tot veelzijdige ontmoetingsplek voor liefhebbers van natuur en cultuur. Op het terras ontmoeten dagjesmensen elkaar in de ochtendzon voordat ze aan stevige wandeling of fietstocht beginnen. Of ze schuiven na een energieke dag aan in het restaurant.
Meer info